10 симптоми на дијабетес што треба да се знааат

10 симптоми на дијабетес како превенција од најлошото.

Дијабетесот е една од најчестите болести на денешницата. Се смета дека има над 250 милиони луѓе со оваа болест.

Според Меѓународната дијабетолошка федерација, оваа бројка ќе достигне 400 милиони до 2025 година. И кај нас дијабетесот е често заболување од кое страдаат околу 150.000 лица

Секое лице кое страда од висок шеќер,  не е свесно каква штета тоа предизвикува на неговите крвни садови, органи и нерви.
Дијабетесот е болест која има влијание на способноста на телото да произведува инсулин, а ова непроизведување резултира со високо ниво на шеќер во крвта.

Многумина ги игнорираат првите симптоми. Ако не се лекува, дијабетесот не само што ќе го намали квалитетот на животот, туку може и да го скрати.

Кои се 10-те симптоми ?

1.Замор.  

10 Симптоми на дијабетес се одразуваат вообичаено на стартот со замор. Ако го имате ова нарушување ќе се чувствувате поспано и заморно, вашите клетки немаат доволно глукоза за енергија. Поради честото уринирање дехидрацијата може да биде причина за заморот. Заморот често е симптом и за други нарушувања, но во комбинација со овие знаци, можеби станува збор за дијабетес. Обавезна консултација со доктор.

2.Замаглен вид

Ако замаглениот поглед не е поради проблеми со очите, може да биде ран знак за дијабетес. Ова се случува кога се менува нивото на течност во телото, а ова прави леќите во вашите очи да ја менуваат формата. Оваа  влијае на способноста за фокусирање, и се ви изгледа замаглено. Промените не се трајни.Ако болеста не се лекува, овие промени може да доведат до слепило.

3.Трнење на дланките

Трнењето во дланките и стапалата е симптом за дијабетес. Циркулацијата на крвта е забавена, ова води до оштетени нерви.

4.Потемнета кожа

10 Симптоми на дијабетес се одразуваат и на нашиот најголем орган.Кожата потемнува на места каде што се превиткува  Иако ова може да се појави и кај здравите луѓе, сепак е чест симптом за дијабетес.

Линк за првите чекори до решение на овој здравствен проблем

5.Чешање

Кога шеќерот се исфрла преку урината, тој ги собира течностите од вашите ткива, вклучувајќи ја и кожата. Сувата кожа предизвикува чешање, можете да си направите рани, па дури и инфекции. Друга причина се габичните инфекции кои се многу чести кај луѓето со дијабетес.

6.Споро заздравување на рани

Раните што заздравуваат бавно се знак за дијабетес. Високото ниво на шеќер во крвта не само што го зголемува воспалението на раните и намалува циркулацијата. Ова ѝ отежнува на крвта да стигне до оштетените места. Најчесто на стапалата.

7.Намалување на килограми

10 Симптоми на дијабетес се одразуваат и килограмите.Линк за деталите околу дијабетот

Затоа што вашето тело не може да користи глукоза кога имате дијабетес, тоа почнува да ги согорува масните наслаги и мускулите. Дехидрацијата исто така е причина за слабеење, бидејќи вашето тело ги користи сите достапни течности за создавање урина. Ненамерното слабеење е ран знак за дијабетес.

8.Чувство на глад

Зголемениот глад може да е уште еден знак за дијабетес. Ако вашето тело не произведува доволно инсулин, не може да ја претвора храната во глукоза, која пак им е потребна на клетките за енергија. Токму поради ова, вашиот глад не исчезнува дури и после оброк. Јадењето само ќе го зголеми нивото на шеќер во крвта. Посетите го вашиот лекар.

9.Жед и зачестено мокрење

10 Симптоми на дијабетес се одразуваат на мокрење исто такаГолема жед и често мокрење се најчестите симптоми за дијабетес.

Кога имате дијабетес, вашите бубрези не можат да го апсорбираат вишокот шеќер. Поради ова, тој завршува во вашата урина и ги „собира“ течностите од ткивата. Ова ве дехидрира.

Пиете уште повеќе течности, а ова води до уште почесто уринирање. Од 4 до 10 пати дневно е нормален број за здрава личност.

10.Сува кожа

Сувата кожа може да биде поврзана со високото ниво на шеќер во крвта од повеќе причини:
– често мокрење го дехидрира телото и почнува да се суши
– проблемите со кожата на нозете се знак на атеросклероза – таложење на липиди и некои минерали на ѕидовите на крвните садови доведува до нивно затворање и отежната циркулација на крвта а оваа болест е честа кај дијабетичарите
– оштетените нерви ја пореметуваат нормалната функција на жлездите за потење кои влијаат на влажноста на кожата.

10 Симптоми на дијабетес се одразуваатмногу штетно на нашиот организам, Затоа е потребно сериозно да се сватат симптомите. Сериозно да се посвети внумание на исхраната. Линк до здравите начини на исхрана.

Потребни се и суплименти како би го санирале она што не функционира како треба. За овие суплименти и ви стоиме на располагање .

На следниот лин информирајте се како нашата Алоја се справува со оваат тегоба и како за го направите првиот чекор до своето здравје.

Како да започнете со здрав доручек, како до подобро здравје?

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *