Дехидрација основни сигнали за заболување

Телото реагира при недостаток на вода

Дехидрација појава кога телото има недостаток од вода во себе. Има многу сигнали но 10 кои ќе ви ги преставиме во оваа прилика се доволни како сигнал за узбуна и посета на својот матичен лекар.

Дехидрацијата е многу опасна состојба на телото. Најновите испитувања велат дека 25% од децата секојдневно се соочуваат со дехидрација на дневна основа, озгора на тоа и неправилна исхрана.

Својата жед децата ја гасат со газирани и заблажени сокови. Незнаејќи дека и покрај овие напитоци телото сеуште има потреба од чиста вода.

Студиите установиле дека најчесто луѓето не ги задоволуваат потребите на телото со вода. На тој начин почнува манифестација во телотот преку чувство на замор,   разни проблеми со варење на храната, киселини, аксиозност, зашеметеност на мозокот неможност да се фокусира.

10 симптоми од недоволно вода се:

дехидрација
Процентно каде колку има вода

Дехидрација на телото се манифестира на многу начини но ќе ги разгледаме само оние најстрашните што можат да доведат до сериозни пореметувања.

Линк до “тело без вода е болно тело“ 

1.Многу ретко мокрење со темна боја

Една од највпечатливата Дехидрација на телото е  кога мокрењето е сведено на минимум. Темно кафена е резултат на слаб внес на вода. Токсините од телото со мала количина на вода неможат да бидат исфрлени што многу ги оптеретува и заморува бубрезите.

2.Нерасположеност и чувство на умор

 дехидрација

Депресија  и аксиозност  се состојби кои се многу често предизвикани од недостаток на кислород во мозокот. Водата директно има влијание на способноста на телото брзо да го пренесе кислородот до секој дел од телото па и до мозокот. Со дехидрацијата се зголемува вискозноста на крвта во телото а со тоа и слабиот транспорт на кислород.

3. Суви усни, очи и кожа

Не само суви туку и испуканите усни, уморни очи се прва реакција на овие делови при недостаток на вода. На кожата се воочува кога ќе се погледнете подетално, исушената кожа има збрчкана форма. Затоа и се вели дека навлажнувањето на кожата ја подмладува.

Како да започнам здрав начин на исхрана? Линк

  10 сигнали кои укажуваат на потреба од внес на вода.

4.Без причина после јадење да чувствувате глад

Се случува да и после оброк чуствувате глад бидејќи телото си ја користи водата и од оброците. Ако не внесуваме вода телото бара храна за да добие вода.

Доколку сте гладни тестирајте се испијте 2 чаши вода и видите како ќе телото одреагира.

5.Болка во зглобовите и грбот

Присуството на водата во скелетниот систем овозможува да тој биде флексибилен и секогаш се подмачкува. Недостаток на вода го спречува тоа и се манифестира преку болки. Коските содржат 80% вода, било каков недостаток на вода е кобен за нив. Болакта во овој дел од телото може и да е од бубрезите кои пак се мачат со исфрлање на токсини .

6.Покачен холестерол

Доколку во телото нема вода контролата на нивото на холестеролот е многу тешка. Холестеролот може да биде голема потешкотија за оние кои се на ивица на дехидрација.

7.Тешко варење на храната

Во самиот процесот на варење на храната водата многу помага  во дигестивниот тракт. Недостатокот на вода може да доведе до болки во стомакот, опстипација, грчеви во стомакот и киселини.

8.Воспалување по кожата

Недостатокот на вода во телото за кожата може да биде многу штетно. Предвремено стареење со сушење, може недостатокот на вода да доведе со чешање и исфрлање на кожата. Исто така можна е појава на псоријаза егзема и бубуљици по лицето и телото.

9.Главоболки и зашеметеност

Константната главоболка знае да е резултат на дехидрација. и како вообичаени имаме многу изговори од што ние тоа а никако да сватиме дека е дехидрација. Кога имате главоболка испијте 2 чаши вода. Болката поминува веднаш ако е до токсините во бубрегот и ако е до недостаток на кислород во мозокот.

10.Зголемен притисок, Хипертензија

Притисокот во крвните садово многу често е последица на дехидрација. Кога крвта пореди недостаток на вода и разреденост тешко се движи, кога поради недостаток на вода и крвните садови немаат доволна еластичност самиот притисок на крвта врз нив е поголем.

Во останатите натписи ви нудиме решениа како до здрав живот со вода. Кога и колку вода за се пие. Линк

Прочитајте ги и останатите натписи како би биле чекор пред проблемите и болестите. Како да започнете воопчто со здравиот начин на исхрана?

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *