ГМО во храната, како да разликувате

гмо

ГМО  прехранбени артикли се добиваат со вметнување на генетски материјал од еден вид на друг вид, со помош на генетски инженеринг. И со тоа се овозможува пренесување на една карактеристика од еден на друг вид кои не се во никакво сродство. Се со цел за подобар квалитет всушност поголема заработка.

Така научниците пренесуваат еден ген на друг вид, за да добијат ново својство преку генетскиот код. Само за да се зголеми заработката.

Пример за ова се посевите кои се отпорни на вируси откако со генетски инженеринг им биле додадени вирусни гени. Овошки кои траат многу долго, кои се со иста форма и димензија, нови видови, подобни за транспорт и траат долго а со тоа и подобра заработка. Голем број екологисти и научници постојано истакнуваат дека ваквите генетски модифицирани производи се штетни за нашето здравје.

Против поради фактот што во некои билки може да вметнат ген од други на кои пак одредена групацеија луѓе е алергична. И така незнаејќи дека внатре има од тоа што сте алергични го јадете..

Можно е да се промени генетскиот материјал на живите клетки и организми користејќи техника на модерната биотехнологија наречена ген технологија. Генетските карактеристики се изменети вештачки со цел да им даде ново својство подобно за подолготрајност и отпорност.

Овие растенијата и животните, чиј генетски материјал е променет на таков начин се нарекуваат генетски модифицирани организми (ГМО).

Додека пак храната коja содржи или е составена од ГМО, или е произведена од ГМО, се нарекува генетски модифицирана храна (ГМО-храна). Линк како да стартувам со здрава храна

Нашите власти ја кренаа ногата за потковување

Нашата држава е многу блиску до укинување на нулта толеранцијата кон ГМО. Агенцијата за храна и ветеринарство од Владата чека одлука за новиот правилник за регулација кој е усогласен со европските стандарди каде се дозволува до 0,9 проценти присуство на генетски модифицирани организми во една состојка на храната. Се разбира сето ова под притисок на компаниите увозници на оваа храна.

Денес според законски прописи генетски модифицираната храна мора да носи јасно назначена ознака, без оглед дали е на тој начин произведена или пак има ГМО состојка во себе.

гмо

Бар кодовите се клучот. Декларацијата мора да содржи информација за гмо. Затоа за ови артикли избегнувајте ги маркетите, најдобро директно на пазарите и тоа од производител а не прекупец.

За останатите стории на следниот линк

И кај нас има Суплименти кои се докажано органски.

Затоа и ви стоиме на располагање  тие суплименти ги имаме ние.

Најдобрата компанија во индустријата на здрава храна.

Контактирајте не или оставете податоци и најбрзо што може нашите колеги ќе ве исконтактираат вас.

Како да започнете со здрав доручек прочитајте на линкот…

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *