Јин и јанг меридијани-начин да си помогнете сами себе

Превентивните мерки се секогаш даваат резултати

Јин и јанг меридијани се дел од старата “источна“ медицина. Денес се проучува на секаде низ светот само поради тоа што е дојдено до сознанија дека е функционална и практична.

Само-помошта без употреба на хемикалии е поефикасна од било какво лечење со вештачки супстанци. Давањето предност на телото да се избори прво само а потоа природни помагала е секогаш најдобриот начин за нашето тело.

Кога веќе помагала на луѓето пред илјадници години зошто не би помогнала и денес?

Дел од оваа древна медицина функционирањето на телото го проучува како 12 енергетски меридијани, линии низ целото тело. Како 12 физиолошки функции.

Секој меридијан си има свое име по органот чија функција ја застапува.

Постојат 6 пара меридијани, 6 Јин -ски и 6 Јанг-ски.

Јин-ските меридијани се оние кои се задолжени за собирање, складирање, преработка на материите  и енергиите во телото. А тоа се : Плуќата, Срцето, Бубрезите, Слезината, Перикард и Црниот дроб.

阴阳

Јанг-ските меридијани ги опфаќаат оние “шупливите“ органи кои вршат функција на размена на материи и лачења. А тоа се : Жолчката, дебелото и танкото црево, Желудникот, Мочниот меур…

Во Јин и јанг меридијани се е во склад со дневниот ритам така и функционира енергијата во телото, слично како меридијаните.

Секој меридијан на 2 часа го постигнува својот максимум. Во времето на овој максимум најмногу е активен физиолошкиот систем што одговара на овој меридијан.

А во овој момент тој меридијан или органи се најосетливи на влијанија однадвор. Кога овој меридијан е во максимум тоа е и времето кога е најпогоден да се лекува истиот.

Енергијата во телото има кружен правец и по тој систем почнува од меридијанот на плуќата и по ред поминува низ сите меридијани.

Кој орган кога може најдобро, а кога не

Во следните неколку примери сакаме да ви доловиме информативно за кој орган кое време енергијата е максимална или минимална.

Срце Мин. од 23-01ч. Мах од 11-13ч – ЈИН

Црн Дроб, Мин. од 13-15ч, Мах. од 01-03ч – ЈИН

Желудец Мин. од 19-21ч, Мах од 07-09ч – ЈАНГ

Дебело црево Мин. од 17-19ч, Мах. од 05-17ч – ЈАНГ

Бубрег Мин. активност од  05-07ч, Макс. активност  од 17-19ч – ЈИН меридијан

Плуќа Мин. од 15-17ч, Мах од 03-05ч – ЈИН

Во Јин и јанг меридијани, диагностицирањето се сведува на прецизно пратење на енергијата и нејзината јачина или слабина.

По дијагностицирањето на состојбата на енергијата од меридијанот се установува и состојбата на органите поврзани со тој меридијан.

Секој орган има своја енергија.

Така и оние кои можат да ла осетат таа енергија и се во состојба да направат дијагноза.

Со проверка на енергијата на органот се дијагностицира проблемот.

Ќе го анализираме Срцето

Кај Јин и јанг меридијани ќе увидиме за кои заболувања и појави кога имаме Вишак Енергија (ВЕ) кои се симптоми,  а кои кога имаме Мањак Енергија(МЕ) кои се.

Страв и аксиозност – ВЕ-Зголемена раздражливост, МЕ-Вртоглавица

Висински страв – ВЕ-Црвен јазик и лице, МЕ-Блед јазик

Страв од публика – ВЕ-Подлактични болки, МЕ-Често гушење

Брзо зборување – ВЕ-Болки околу срцето, МЕ-Тахикардија

Подочњаци – ВЕ-Тежина во градите и повремена температура, МЕ-Омалаксаност

Испукани капилари сменета боја-ВЕ-Тага, МЕ- Проблеми при носење одлуки

Како тоа изгледа кај Бубрегот

Потење после оброк-ВЕ-Дуење на стомакот, МЕ-Слабовољност, срамежливост

Несоница – ВЕ-Појава на Отоци, МЕ-Безвољно стенкање и слабоволие

Зевање – ВЕ-Мокрача со темна боја, МЕ-Приспаност на зајдисонце.

Подување на стомакот – ВЕ-Без желба за разговор, потреба за трошење енергија… МЕ-Хрчење, ранобудност, потење….

Напомена за Јин и јанг меридијани:

И конезите сите овие симптоми ги земаат како ориентациони, но оние најиспраксираните негрешат скоро никогаш. Значи ако појавите се зачестени тоа е сигнал да се посети матичниот лекар, да се превземе нешто со себе.

Кај Јин и јанг меридијани од старт се препорачува земање вода почесто и промена на исхрана на онаа живата, на земање суплименти, додатоци како подхранување, ќе најдете на линкот многу за нив…проверете

И на крајот, споделете го линков оваа информација некому ќе му донесе добро, бидете вие тие што ќе им ја споделите.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *