Алое вера од Александар Македонски па до денес

Билка на животот денес Алоа вера

Алое Вера од Александар Македонски па до денес е можеби единствена билка која не претрпела промени.

Единствано што денешната технологија овозможува поквалитетно да се обработи и спреми за употреба. А како било порано?

Првите информации се уште од Мезопотамија до Сумерана и од Александар Македонски до средниот век многу преданиа кај арапите говорат за една иста билка “Билка на животот

Во тој период Билакта на животот била божествена. Неможеле да одолеат на нејзиното дејство врз кожата и резултатите.

Првите записи за оваа билка се оние на глинена плоча.

Пред 2200године ПНЕ најдена во Нипуру. Сите записи од тоа време биле за медицински третмани со листот од Алое вера.

Алое Вера од Александар Македонски па до денес има свој процват за времето на големиот Египет. Кога пак најчесто била користена како козметика.

Фараоните зелни за долг живот масовно ја користеле. Свештениците за балзамирање. Била позната како лаксатив за испирање на цревата уште тогаш. ( Еберсов папирус-по Германскиот научник кој го пронашол ). Во него имало преку 800 рецепти.

Алое Вера од Александар

Повеќе прочитајте и на…

Алое и Клеопатра

Алое Вера од Александар Македонски па до денес била и важен дел во разубавувањето и на Клеопатра.

Таа користела Алоин сок, како и капки за очи. А и пред неа кралицата Нефертит до таа мерка што се бањала со млеко и Алое Вера.

Во ерата на Грчка и Хипокрит бил запознаен со дејството на Алое вера. Во своите преданија кажува за што се е добра.

Алое Вера од Александар Македонски па до денес главен акцен дава во неговото време. Кога Александар по наговор на Аристотел го освојува островот Сокотра во индискиот окена. И тоа само затоа што на тој остров виреела и се одгледувала сочна Алоја.

Жителите на остовот биле главни трговци со неа.

Останатите наши интересни приказни…

Постојат записи дека и древните Кинези и Индијци масовно ја користеле Алое-то во својата медицина.

Воините враќајќи се од крстачкиот поход на светата земја во средниот век донеле чудесна билка од истокот. Билка која има чудесни залечиви својства.

Арапските народи знаеле и те како за дејството на Алое Вера кактусот. Ја рашириле истата се до Андалузија.

А пак морепловците од Шпанија и Португалија за своите потреби ја рашириле оваа билка скоро низ целиот свет.

Нешто толку старо и проверено добро треба да е дел и од вашиот дом. Информирајте се во каква форма го имаме ние.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *