Историја на исхраната и историја на Homo sapiens

Развојот на човекот ја менувал исхраната

Историја на исхраната најлесно би ја преставиле кога би ја отсликале во само 24 часа. Вака би изгледало тоа.

  Во својот развој  околу полноќ  мајмуните се симнале од дрвата и почнале да опсојуваат на земјата. Напладне човеколикиот мајмун веќе ловел дивеч и тоа крупен, како би се прехранил. Околу 15 часот веќе го користел оганот. А веќе од 17 до 23 стартувал со одгледување домашни животни и житарици.

историја на исхраната

Историја на исхраната најхмногу промени доѓивеала кога дошло до мутација на мајмунот во човеколики мајмун. Некаде околу пред  5 до 10 милиони години. Клоиматските услове се измениле до таа мера да да вегетацијата почнала да станува сезонска.

Човеколикиот мајмун веќе немал на располагање  плодови нон стоп.

Поради тоа и слегле од дрвата и започнале да се хранат со корења и зеленила од земјата, семиња, гуштери, инсекти, зајаци и верверици .

Историја на исхраната-колку знаеме за исхраната на Александар Македонски и неговото одгледување кактуси?

Еден од доказите дека сме се хранеле со инсекти е и ензимот трехалаза кој се ствара во цревата во стомакот, за разлагање на јаглените хидрати. 

При ловот на животни човекот се служел со камења, со што се верува дека фрлањето на истиот помогнало тој да се исправи во целост.

10 милиони години за следните 2,5 милиони

Историја на исхраната вели дека пред отприлика 2.5 милиона години човекот започнал да изработува сложени орудија за лов. Во овој период човекот започнал да се исхранува со бизони, зајаци,срни, носорози, зебри, и друг див дивеч.

Историја на исхраната ни вели дека околу пред 0,5 милион години човекот започнал во исхраната да го употребува и оганот.

Се проценува дека поради ладниот период и недостатокот на овоштија нередовна исхрана како и многу зарази, човекот живеел во просек околу 25 години.

И така со до пре 12-13 000 години кога човекот започнал да одгледува билки, растенија и животни за својата исхрана, кога и настануваат првите цивилизации.

Од неолитската револуција и во наредните 7000 години луѓето се учеле како да ги култивираат растенијата како да припитомат животни.

Можеби настануваат првите проблеми на планетава кога човекот почнува да припитомува животни да освојува и загадува. Тоа е ерата кога човекот започнува да си ја уништува својата планета неконтролирано.

историја-на-исхраната

Линк до останатите приказни

Не толку одамна сме се хранеле поздраво

Историја на исхраната од овој период можеме да заључиме дека човекот се хранел со немасно месо, овошје, свежи билку јаткасти плодови, семки, лиснат зеленчук. Пештерскиот човек во праисторијата  јадел двапати помалку масно месо од денешниот и двапати повеќе диететски влакна, до 10 пати помалце сол а 5 пати повеќе Ц витамин имал во исхраната.

Но поради болестите животниот век бил краток, за разлика од денес кога исхраната не е добра но медицината е напредната многу.

Историја на исхраната бележи дека ваквиот начин на исхрана и го формирала нашето тело. И во ситуации кога немало доволно храна телото се прилагодило да апсорбира и прави залихи.

Секако историјата на исхраната бележи промени и према местото на живеење на планетата, према климатските појаси.

На краиштата каде е многу ладно се користела мрсна храна, така кај овие луѓе имаме слој на масти како би биле заштитени од студот. Во пределите со умерена клима се јадело помалце мрсна храна. И во топлите краишта се јадела многу зачинета храна. Која пак храна го стимулирала потењето  а со тоа и ладењето на телото.

На земјината површина не може да се произведе храна колку што му треба на човекот

Денес е се некако погрешно.

историја-на-исхраната

Човекот не се води од своите потреби или пак воопшто не од потребите на телото. Модерната техлогија ни овозможува да се раладиме кога е топло и обратно а се прејадуваме и телото ствара залиха како да ќе нема храна а ја имаме на трпезата катадневно.

Во секој фрижидер има секогаш повеќе од колку што ни треба.

Историјата на исхраната ќе забележи за идните генерации :

Бројот на жители на планетата има потреби од храна секојдневно. Нашата планета неможе да произведе толку храна, регуларно и природно, затоа човекот изнаоѓа начини како вештачки да призведе храна, модифицирана. Нека не не изненади ако и самите не станеме помалце МОДИФИЦИРАНИ .

Се почесто на нашата трпеза ќе имаме ГМО продукти…

Контактирајте не доколку ве интересира здрава исхрана. Линк за старт.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *