Брза или спора храна што е што подобро за нас

Која храна е поздрава а поефтина и побрза

Брза или спора храна што всушност е што? Која храна е брза акоја не толку, која од нив е здрава а која не, и како ја мериме?

Доколку за брзата храна се подразбира дека е храна која е брзо спремена тогаш називот е погрешен. Таа храна воопшто не се припрема брзо. Напротив има многу побрза храна од неа.

Ако земеме во обзир колку здрави состојки има во т.н. брза храна мо=еме да закључиме дека ниту е брза а ниту здрава.

Зеленчукот и овоштието е многу Побрза храна, а зар треба да говориме за тоа колку е здраво.

Брза или спора?

Едно студиозно испитување на државниот универзитет во Охајо –Соединетите Американски држави било насочено кон резултатите при учење кај оние со џанк храна и здрава.

Испитувањето било извршено врзз 8544  млади ученици за врската помеќу слабите резултати во школо со нивното  конзумирање БРЗА храна.

Истражувањата биле фокусирани на брзата храна и дебелината на младите, а со тек на испитувањата се дошло и до закључок дека влијае и на лошите резултати во учењето. И дека лошите резултати се јавуваат дури и после 3 години од интезивното хранење на тој начин. Затоа е потребно да се грижиме околу исхраната како за себе така и за најблиските. Прочитајте повеќе за 3 основни правила за грижа на следниот линк. Преку 52% од децата јаделе до 3 пати неделно Фаст фуд. 10% јаде секој ден и 10%од 4-6 пати неделно.

30% од децата никогаш не пробале брза храна.

 Брза или спора – студијата опфаќала и потенцијално збунувачки варијабили, како што се социјалекономски индикатор (фамилиарни приходи, место на живеење), физичка активност, гледање телевизија- се што би влијаело на прецизноста на добиените резултати.

Едната теорија за врската меѓу брзата храна и лошите резултати во школо е недостатокот на Железо во таа храна. Што ги успорува некои процеси во мозокот.

Вишокот масти и шеќери кои влијаат на помала концентрација.

Брза или спора имаат и во школо различни оцени !!!!

Просекот на оцена на оние кои се хранат со брза храна бил 79 а на оние кои  НЕ   83.

Кога ќе се земе во обзир дека разликата се јавува уште во основното школо, да не не чуди да експоненцијално расте во наредните години од средно и факултет. Со што не води до закључокот дека брзата храна е многу полоша за нашите деца отколку што мислиме.

Грешно во целост е огромното финасирање на болници, за лечење на проблемите настанати од нездравата исхрана. Многу по исправна инвестиција е обуката на децата за здравата исхрана и тоа уште во забавиште. Користење вода и физичката активност. Така ќе ни требаат помалце болници и ќе имаме поздрава нација. Здравата храна и нејзините здрави додатоци треба да ни се центар на внимание.

И онака здравата жива храна е поефтина побрза и поздрава.

За било каков совет нашите велнес тренери ви стојат на располагање.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *