Mатеријалното и нематеријалното – Стив Џобс

Што говорел Steven Jobs за материјалното пред крајот на својот живот

Mатеријалното и нематеријалното е она околу кое секогаш имало полемики. Што е материјално а што не, кој тоа сака само материјални работи а кој не, кој е кој во право и кој не.

Некако се наметнува закључокот дека ако некој моѓе да говори за материјалното е оној кој можел да го има во изобилие. Оној кој заработил и сработил многу повеќе од својот век на живеење. Steven Paul Jobs.

Човекот кој за што и да се фати во животот преставуваѓе револуција во таа индустрија. Само оваа реченица говори доволно за големината негова. Во неврзан разговор со свој пријател ќе изјави:

-Јас го достигнав врвот на успехот во светот на бизнисот. Во очите на другите, мојот живот е олицетворение на успехот. Но, надвор од работата јас имам малку задоволство.

На крајот, богатството е само факт на кој секој  се навикнува. Во  моментот, лежејќи болен и навраќајќи се на својот животг, сфаќа дека сето тоа признание и богатство со кои толку се гордеел, избледна и станаа безначајни пред лицето на крајот на смртта.

Можеш да вработиш некој да го вози автомобилот наместо тебе, да прави пари наместо тебе, но не можеш да најдеш некој кој ќе ја носи болеста наместо тебе.

-Изгубените материјални работи можат да се најдат. Има една работа која никогаш не може да биде најдена откако еднаш ќе биде изгубена-животот.

Зошто кога човек влегува во операционата сала, сфаќа дека постои една книга која сѐ уште не ја прочитал: „Книгата на здравиот живот.“

Кога завесите ќе се спуштат нема време за читање

Mатеријалното и нематеријалното се разбира кога можете кога имате време.

Не е важно во кој период од животот сме во моментот, затоа што со текот на времето, сите ќе се соочиме со денот кога завесите ќе се спуштат.

Сакајте го своето семејство, пријатели, партнери.

Однесувајте се добро кон себеси.

Како што старееме и стануваме помудри, сфаќаме дека исто е дали носиме часовник од 300 или 30 долари – и двата часовници го покажуваат истото време. Работат ако ги навиете.

Без оглед на тоа дали возиме автомобил од 200.000 евра или автомобил од 20.000 евра, патиштата и далечината се исти и стигнуваме на истата дестинација. Дупките се дупки и за едниот и за другиот автомобил.

Без оглед на тоа дали имаме паричник од 200 или 20 евра, парите во него се исти.

Дури и да пиеме вино од 200 или 2 евра, мамурлукот е ист.

Без оглед на големината на куќата, осаменоста е иста во двете.

Сфатете дека вашата внатрешна среќа не доаѓа од материјалните работи.

Без оглед на тоа дали летате со прва класа или не, ако авионот паѓа и паѓате и вие.

Затоа, се надевам дека сфаќате дека кога имате другари, браќа и сестри со кои зборувате, се смеете, пеете и разговарате за сите теми од живеење, за убави нешта – тоа е вистинската среќа.

Факти за животот од овој револуционер

Mатеријалното и нематеријалното не се важни колку како вие се однесувате со нив.

Стивовите 5 непоколебливи факти за животот:

-Не ги учете децата да бидат богати. Учете ги да бидат среќни. И кога ќе пораснат ќе ја знаат вредноста на работите, а не нивната цена.

-Третирајте ја вашата храна како лек, инаку ќе мора лековите да станат ваша храна. Линк акко да стартувате.

-Оние кои ве сакаат никогаш нема да ве остават, затоа што дури и да имаат 100 причини да си заминат, секогаш ќе најдат барем една за да останат.

-Постои огромна разлика меѓу тоа да бидеш дел од човештвото и да бидеш човек. Малкумина ја разбираат.

-Вие сте сакани од моментот кога сте родени. И ќе бидете сакани и кога ќе умрете. А она што е помеѓу – зависи до вас како ќе помине.

Тој ги има и своите најомилени доктори дури 6

Mатеријалното и нематеријалното доаѓа до разграничување кога говориме за здравјето.

Кои се шесте најдобри доктори на светот според Стив Џобс?

Сончева светлина

Исхрана

Вежбање

Одмор

Самодоверба

Пријатели

Имајте ги овие шест работи во животот и ќе имате прекрасен живот!

Ние ќе ви додадеме дека и многу вода во вашиот живот прави разлика. Така да можеби не е штетно да ги земете како 7. Линк за водата

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *