Психолошки техники кои животот го прават полесен

Обични совети за поголем успех

Психолошки техники за оние кои непризнаваат ништо сем успех.

Постојат многу психолошки трикови и НЛП техники и многу книги се напишани и одржани предавања.

 

Многу од нив навистина им помагаат на професионалците да ги манипулираат луѓето беспрекорно или да го избегнуваат влијанието на другите луѓе. Но, кои се триковите што најчесто ги користат смртниците?

За ова прашање најдовме одговорот на разни форуми меѓу кои и  „Редит“, каде луѓето од различни професии споделуваат психолошки техники, кои навистина функционираат. За оваа прилика одвоивме неколку интее

-Ако сакате да направите некому да е непријатно, повремено погледнете во центарот на челото за време на интервјуто.

-Ако сте возбудени секој пат кога ќе видите некој од вашите познаници. Личноста ќе започне да станува несвесно возбудена секогаш кога ќе ве сретне.

-За време на интервјуто ако климате со главата, соговорникот ќе стане поприемлив. За вашите зборови, дури и да не разбере зошто се случува.

-Ако работите во тим и имате многу мрзлив соработник, не му давајте задача да каже:

  • Направете го тоаи тоа, заменете го со: Започнете со ова.

Климањето со главе не е само вежба, може да ви донесе профит

Психолошки техники и со говорот на телото

-Додека прашувате прашање, климајте со главата малку. Речиси сигурно ќе добиете потврден одговор. Бидете внимателни: Оваа техника најчесто ја користат келнерите, за гостите да порачаат повеќе и да избираат поскапи нарачки.

-Кога некое лице е фокусирано на нешто што работи (на пример, сериозен телефонски повик),доколку подадете рака, тој ќе ви го даде она што го држи во тој момент. Можеби тој дури и нема да го запомни подоцна. Примањето работи обратно – можете да му дадете нешто и тој ема да примети.

-Доволно е некому да му кажете дека нешто не е во негова моќ и тој не е способен да го стори тоа, па ќе видите како ќе даде се од себе за да го докаже обратното.

-Зборувајте индиректно кога имате нешто да обвинете, но не сакате директно да го обвинувате. На пример, изјавата: Вие не ја закључивте вратата може да се замени со: Вратата остана синиќа отклучена.

-Ако сакате да имате добар однос со некого (на пример, во фирмата), замолете ја таа личност да ви каже или објасни нешто за вас, дури и ако го знаете одговорот. Тоа ќе го подобри неговиот став кон вас.

Така ќе функционира психолошки дека има помалку работа и треба да започне мала работа. Потоа, кога тој рече : Океј, продолжи.

Тој веројатно ќе успее да ја заврши задачата успешно во овој случај, бидејќи нема да му остане многу работа

-Ако постојано се двоумите дали сте ја заклучувате вратата или го исклучувате шпоретот, додека го гасите   изговорете апсурдна фраза гласно ( различна секој ден). На пример : Плав Волк – и исклучете го шпоретот, Коњ без опашка – и заклучете ја вратата. Кога ќе се запрашате дали сте ја заклучиле вратата, ќе се сетите дека во таа прилика ја изговоривте таа чудна фраза и ќе се смирите, се е искључено и заклучено.

Понекогаш е доволно само да се сложите со НИВ

Психолошки техники за подобра верзија на вас.

-Кога некој се обидува да ве наведе во голема дебата или скандал, само кажете му нешто убаво. Тоа навистина ќе го налути.

-Наутро кога ви звони алармот а вие сте недоспани, доволно е да ги стегнете дланките да се исправите и да викате: Да! – како да сте ракомет и Вардар дал победоносен гол. Ќе ве наполни со енергија веднаш и со висок адреналин расонети ќе бидете спремни за новиот ден.

-Ако некој гледа во вас додека сте во јавен превоз, започнете да ги гледате неговите чевли. Бидете упорни. Верувај ми, ова ќе го полди.

– Ако вашиот интервјуиран избегнува прашање или не одговара на нешто, само прекинете го разговорот додека продолжувате да го гледате во очи. Паузата во разговорот ќе го направи непријатност и ќе продолжи да зборува. Тој дури може подетално да открие што сакате да знаете или да ја кажете вистината (ако ве излажал), верувајќи дека вашата тишина и упорниот поглед се знак дека сè ви станало јасно.

-Ако спиевте лошо, кажете цврсто на вашиот мозок: добро спиев. Звучи чудно, но ако сте навистина сигурни во вашите зборови, тие ќе дадат резултат 100%.

Нашиот тим работи секој ден на совладување на овие техники. Можете да ги совладате многу лесно ако е тоа ваша желба.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *