Борба на кучиња-како исправно и безболно да реагирате

Што да не се прави во ваква опасна ситуација?

Борба на кучиња-најдобро немојте да се вклучувате  или нникако да не грабнувате куче за ременот додека  се борат.

Никогаш не обидувајте се да ги отворите вилиците со рацете. За време на тепачката, кучињата не се контролирани и можат да се нафрлат врз оној што ги спречува . Дури и оние што се блиски се прашање на тој инстинкт.

Ако видите кучиња кои сè уште не се фатиле и само се обидуваат да решат кој е пооглавен со накострешен грб,  повлечена опашка и се обидуваат да се движат во круг, не брзај со извикот „НЕЕ! ” .

Ова може да предизвика почеток на борбата. Подобро е да се игнорира оваа ситуација и да се остави кучињата да се соочат сами. Честопати, не доаѓа до борба затоа што едното животно се повлекува.

Не раздвојувајте кучиња скитници! Најверојатно, тие ги откриваат и си докажуваат врска и местото во хиерархијата.

И сите интервенционисти ќе ги сметаат за несоодветни и недобродојдени. Во таква ситуација, целата глудница може да се нафрли против вас – тоа е смртоносно!

Тешкотии со кои може да се соочите

Се случува сопствениците да ги растат кучињата синхроно, а тие толку цврсто се држат едни до други со забите што влечењето не е опција: во овој случај, кучињата можат да предизвикаат сериозни повреди едни со други.

Во оваа ситуација, неопходно е да се стегнат за препоните со едната рака. Тука тие имаат таканаречено “копче”, откако ќе кликнете на кучето му го пренасочувате вниманието – и вилиците несвесно се ослободуваат.

Ако ви е тешко да го држите кучето со рацете, обидете се да го ставите поводникот во форма на јамка, ставете го на градите на животното и цврсто затегнете го.

Така, можете да го повлечете кучето и лесно да го заврзете на било што. Но запомнете: не е добро каифчето да е на врат!

Како правилно да се одделат кучињата од борба?

Најбезбеден начин да се запре борба со кучиња е ова: сопствениците на борците мораат истовремено да ги грабнат своите миленици со двете раце. За опашките или задните нозе, кревајќи ги малку и ги раздвојуваат во различни насоки.

Така што кучето, кое е во возбудена состојба и изгуби контрола над ситуацијата, нема да ве каснува. Можете да го фрлите така што кучето да падне на грб или барем на ваша страна.

Додека тој ќе застане на шепите, треба да имате време да го зграбите за каивчето и да го прицврстите на поводникот. Бидете истрајни.

Ако сопствениците не се двоумат, работат синхронизирано и правилно, борбата ќе запре брзо.

Сè што останува е кучињата да се оддалечуваат едни од други, така што тие да се смират. Доколку е потребно, да ги лекуваат раните што е можно поскоро за да избегнат инфекција.

На крајот на краиштата, како што знаете, каснувањата од кучиња се лекуваат многу долго.

Ако постои таква ситуација што треба сами да ги одделите борбените кучиња. Треба да го земете животното што победува за опашката или задните нозе.
Ако животното не делува многу агресивно, обидете се да го повлечете, однесете го и врзете го на дрво, ограда или зграда. Потоа можете да го смирите друго куче.

Честопати, откако кучето ќе ги покаже забите, тој може да се скроти со помош на строга и гласна наредба да поднесе ограничувачка наредба „НЕЕ!“ или “СТОЈ!” . Но, имајте на ум дека таква команда ќе помине само кај куче кое јасно ги извршува основните команди. Го слуша сопственикот при прошетка.

Избери ја брзината и пакетот со кој што сакаш да почнеш

Коментирај

Your email address will not be published. Required fields are marked *